Persoonlijk leiderschap gaat over het leiding geven aan jezelf. Over wat jij kunt doen om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren. Over het effectief besteden van je energie aan de doelen die jou voor ogen staan. Want als je niet goed leiding kunt geven aan jezelf, hoe kun jij dan anderen goed leiden?

Jouw gedrag wordt gestuurd door verschillende zaken. Een klein deel is je genetisch profiel. Daar kun je niks aan veranderen. Wel te veranderen is de manier waarop jij naar binnen (jezelf) en naar buiten kijkt. Daar zitten principes en overtuigingen achter. Vaak ben jij je daar niet eens echt bewust van. Maar ze hebben wel een enorme invloed op jouw innerlijke basismotieven, je houding en de wijze waarop jij je gedraagt.
Gedragsinvloeden

Doelgericht aanpassen

Daarnaast heeft je omgeving veel invloed op je gedrag. Je past je aan. Dat is prima als het met een doel is dat jou verder kan helpen. Je past bijvoorbeeld je kleding aan bij een belangrijk bezoek. Je werkt over omdat het druk is op het werk, of je geeft een weloverwogen reactie op iets terwijl je eigenlijk heel boos bent. Al dat aanpassen kost energie. Dat is niet erg als het maar iets oplevert waar jij je goed bij voelt. Maar als dat niet gebeurt of als de opbrengst steeds te weinig is, dan lever je telkens iets in. Er is dan geen balans tussen kosten en opbrengsten. Je wordt geleefd. Wie zich te vaak en te veel aanpast kan daarom gestrest raken of zelfs een burn-out krijgen.

Ik kan je leren om  je energie bewuster te besteden. Zo veel mogelijk in lijn met jouw principes, motieven en talenten. Je leert de mogelijkheden kennen om je doelgerichter aan te passen en betere keuzes voor jezelf te maken. Zodat je het heft van jouw werkzame leven weer in eigen handen krijgt.

Dat leidinggevenden of managers invloed hebben op de prestaties van organisaties, teams of individuen is onomstotelijk bewezen. De literatuur staat er bol van. Zou je daaruit de ideale leiderfiguur destilleren, dan zou die over een heel assortiment aan persoonlijke en  intermenselijke vaardigheden beschikken. Je zou bijna denken dat hij of zij een soort supermens moet zijn.Zo hoeft het gelukkig niet meer

Er zijn maar heel weinig mensen die daarbij in de buurt komen. In de praktijk hoeft dat ook niet. Persoonlijkheid, principes, motieven en vaardigheden zijn belangrijk (zie bij persoonlijk leiderschap), maar je hoeft het meestal niet alleen te doen.

Leider ben je namelijk pas als je volgelingen hebt. Vrijwillige volgers welteverstaan. Je moet er dus voor zorgen dat jouw teamleden jou willen volgen. Pas dan kunnen zij een heerlijke bron van inspiratie, meedenken, creativiteit, moed en oplossingen zijn. Mede om deze reden zie ik het als een van de belangrijkste taken van leidinggevenden dat zij hun teamleden steeds beter maken. Dat zij de ontwikkeling van individuen en hun samenwerking faciliteren. Om hen meer verantwoordelijkheden te kunnen geven en zelfstandiger te kunnen laten werken.

Mensen en teams ontwikkelen is een coachende vaardigheid.  Dat goed doen is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als jij als leider ook nog je handen en je hoofd vol hebt met andere zaken. Dan heb je al snel de neiging om de gemakkelijkste weg te kiezen. Om te sturen en te adviseren. Soms moet dat, maar vaak is het niet effectief. Effectief leiderschap betekent dat je in allerlei situaties en bij verschillenden mensen het juiste (coach)gedrag vertoont. Je zult je dus andere vaardigheden moeten zien te ontwikkelen en daarin de balans vinden. Dat kost tijd en energie. Het gaat soms zelfs gepaard met emoties. Dat is niet erg. Het is juist wat jou laat groeien. Want groeien is uit je comfortzone stappen; de grenzen van jouw kunnen oprekken. Ik ben je daarbij graag tot hulp.

Nog twijfels? Lees ‘Just do it‘. Je teamleden en je organisatie zullen er je dankbaar voor zijn.